dr Jacek Wilczak

obrazek

Tytuł wystąpienia: Bezpieczeństwo stosowania karm bytowych na przykładzie karm bezzbożowych

Dr Jacek Wilczak – specjalista w zakresie żywienia, dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób psów i kotów. Adiunkt w Zakładzie Biochemii i Dietetyki Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie. Prowadzi zajęcia z zakresu fizjologii, biochemii, fizjologii żywienia i dietetyki dla studentów kierunków weterynaria, biologia, biotechnologia, zootechnika i bioinżynieria. Właściciel DietaPeta prowadzącej profesjonalne doradztwo żywieniowe i dietetyczne dla opiekunów psów i kotów oraz współpracującej z lekarzami weterynarii w celu doboru właściwej diety dla chorego psa i kota. Specjalista dietoterapii chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego, geriatrii. Opiekun czekoladowego labradora i trójkolorowego cavaliera - więc z autopsji wie jak ważna jest właściwie zbilansowana dieta dla prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego psa. Autor publikacji naukowych i popularno-naukowych z zakresu dietetyki, dietoprofilaktyki i wykorzystania związków biologicznie czynnych w żywieniu człowieka i zwierząt. Ważny element pracy stanowią badania mechanizmów odpowiedzialnych za powstawanie chorób dietozależnych w badaniach modelowych. Orędownik szerzenia wśród opiekunów zwierząt wiedzy na temat odpowiedzialnego i świadomego żywienia ich podopiecznych.